Без значение дали целта ти е отслабване, дали искаш да качиш мускулна

...
Без значение дали целта ти е отслабване, дали искаш да качиш мускулна
Коментари Харесай

Как да енергизираш тялото си – без кафе и енергийни напитки

Без значение дали задачата ти е отслабване, дали искаш да качиш мускулна маса или просто да минеш сполучливо през следващият работен ден, зареждането на тялото с сила е главен проблем, с който би трябвало да се бориш.

Всички се нуждаем от сила, само че на пръв взор наподобява, че методите да си я набавим (с храна, с кафе, с енергийни напитки) са много по-ограничени от методите, по които я изгаряме денем. Да не приказваме, че в натоварени дни повечето хора залагат точно на кафето и енергийните питиета, с цел да останат в кондиция през целият ден… А какъв брой повече от тях консумираме, толкоз повече стават негативните резултати от този банкет. Главоболие, нервни трепети, зависимост…

Парадоксално е, че колкото повече кофеин одобряваме, толкоз по-слабо ефикасен е той за енергизирането на тялото. Кафето е дейно и потребно, когато се приема изтощено, в дребни количества. Ако се прекали с него - може да провокира неприятни странични резултати.

Ето защо за да останеш зареден с сила и предпочитание за работа и живот, само че в това време – да запазиш здравето и спокойствието си, би трябвало да потърсиш повече здравословни други възможности за енергизиране извън рамките на кафето и енергийните питиета.

За да се оправиш с тази задача сполучливо – би трябвало да си наясно какво тъкмо изчерпва силата денем и води до дефицит. Това нормално се случва от работа, от недоспиване, от физически или душевен стрес, даже и от спазването на подготвителна стратегия и хранителен режим – всичко в всекидневието ни изисква сила и лека-полека изтощава батерията…

За да противодействаш на факторите от всекидневието си, които изтощават силата ти, би трябвало да го заредиш с фактори, които те зареждат с нея. И това, в идеалния случай, да става превантивно, а не когато се стигне до дефицит на сила и отмалялост.

В тази публикация споделям с теб 11 лесни метода да се зареждаш с сила всекидневно, с цел да се справяш сполучливо с тренировките си, да бъдеш по-продуктивен на работа и да се възползваш оптимално от целият си ден! Без кофеин и енергийни питиета. Ето по какъв начин:

1. Повече светлина!

Това не е проблем за хората, които работят навън, само че в случай че си в офис - дръпни щорите и пусни повече светлина в стаята, до момента в който работиш. Изследване на Техническия университет в Айндховен в Холандия демонстрира, че излагането на ярка светлина денем неотложно покачва енергийните равнища при хората.
Светлината е от решаващо значение за регулирането на нашият циркаден ритъм – тя споделя на тялото - да, време е за ставане, разсъни се! Слънчевата светлина е за предпочитане, само че и лампите правят работа.

2. Зареди тялото с Витамин D

Често се приказва за антиоксиданти, когато става въпрос за зареждане на тялото с сила, само че има един съответен витамин, който на процедура е натурална енергийна централа за нашето тяло. Става въпрос за Витамин D. А ниските равнища на този витамин в тялото може да са причина да се чувстваш изтощен и изнемощял. Без здравословно доставяне с Витамин D — равнищата на предизвикващият унесеност мелатонин се покачват и митохондриите (микроскопичните електроцентрали на нашето тяло) не създават задоволително сила. Крайният резултат? Чувстваме се изтощени. А проучванията демонстрират, че над 40% от американците страдат от дефицит на Витамин D. Като обстановката, най-вероятно, не е доста по-различна в останалия западен свят.

3. Раздвижи се

Както се споделя – „ придвижването е здраве “. Макар самите те да изискват много сила от тялото, тренировките в действителност могат мощно да го тонизират и възбудят. Затова и не се предлагат силови тренировки доста късно вечер – това тонизиране може да повлияе даже на сънят по-късно.

Нещо повече – силовите тренировки усилват броя на клетките и митохондриите (енергийните централи, за който говорихме по-горе) в мускулите и това, в дълготраен проект, зарежда тялото с повече натурална сила всеки ден.
Но и да нямаш сили, време и предпочитание за подготовка сега – даже една лека разходка или 5 минутно оживление на място, могат да те разсънят за нула време.

4. Я виж ти! – Червено

Готов съм да се обзаложа, че измежду факторите за повишение на силата денем, напълно не предполагаше да видиш просто един цвят… Но в действителност, съгласно проучване на Университета в Рочестър, даже единствено гледането на червен цвят може да докара до засилена работа на мускулната система на тялото, която в следствие го тонизира. Според създателите на това проучване, това се дължи на подсъзнанието ни – то свързва аленият цвят със сигнал за заплаха и това автоматизирано задейства енергийната ни симпатикова нервна система.

5. Плейлиста също играе роля

Бързата музика с пламенно движение сред 170-180 BPM (бийта в минута) също потвърдено покачва енергийните равнища на тялото. А припяването и потропването могат в допълнение да засилят този резултат. Поне по този начин считат от Журнала за музикална терапия, на чието проучване се базира това изказване.

Бележка: това проучване, дружно с всички останали, за които се приказва в публикацията, ще намериш изброени като дейни линкове под нея.

6. Осигури си непрекъснат график за съня

Трябва да се постараеш да записваш г/д едновременно всяка вечер. Заспиването и събуждането едновременно са измежду фундаментите на циркадния темп и по този метод тялото си набира оптимално количество сън, с цел да остане енергизирано през целият ден. Продължителността на съня също би трябвало да бъде константа и да варира сред 7-8 часа на вечер.
Има цяла обособена област на проучвания, основана на „ хронологичното хранене “ - метода, по който циркадният темп въздейства на метаболизма и други аспекти на нашето здраве. Накратко: в случай че заспиваш и се събуждаш по друго време всяка нощ, това може да повлияе отрицателно на метаболизма, на хормоните, на вкус, храносмилане, имунна система и енергия… Всичко е обвързвано.
Пък и що се отнася до сънят – качественият сън е може би най-хубавото естествено решение против възпалителните процеси в тялото.

7. Дъвчи дъвка

Дъвката нито е хранителна, нито пък здравословна (ако е цялостна със захари), когато се дъвче дълготрайно, с часове или през целият ден. Но за благополучие има разновидности без захар, а проучване в региона на хранителната навронаука посочило, че хората, дъвчещи дъвка единствено за 15 минути ставали по-бдителни и способността им да се концентрират нараствала. Според учените самият акт на дъвчене покачва кръвопотока към главата, в това число към мозъка, а това усъвършенства и енергичността.

8. Остани покрай природата

Дали това значи разходка в гората, в парка, в градинката пред блока или просто няколко красиви растения за декорация на работното бюро – съгласно редица изследвания на Журнала по логика на психиката на околната среда – времето, прекарано на открито, измежду природата или даже единствено разглеждането на изображения с природа и растения, незабавно покачват възприятието на активност и жизност.

9. Разхлади се

На всички ни е добре прочут ритуалът по плисване на лицето със студена вода след ставане от сън заран. Той в действителност работи! Шокиращото чувство на студена вода върху лицето покачва равнищата на адреналин, активирайки режимът „ бий се или бягай “, който незабавно покачва равнищата на сила и бдителността на тялото. А съгласно проучване на Университета в Пенсилвания – потапянето на краката в студена вода има същия резултат.

10. Хидратирай се добре

Ако се чувстваш отпаднал и изнемощял, без обаче да имаш ясно пояснение за какво е по този начин – е доста евентуално просто да имаш потребност от вода. Дехидратацията несъмнено провокира спад в силата, а когато усетиш жадност – значи към този момент си в лека форма на дехидратация. Вода би трябвало да се пие постоянно, в дребни количества, с цел да остане тялото непрекъснато хидратирано и заредено с сила.
Силата на водата въздейства на сила ни по доста способи. Изследванията демонстрират, че освен оказва помощ за битка с летаргията, само че може да повлияе на метаболизма, глада и на пълноценната работа на органите… Все отново тялото ни е формирано главно от вода и не можем да съществуваме повече от няколко дни без нея, не я подценявай.

11. Заложи на малко стречинг

От какъв брой време стоиш на бюрото си или зад кормилото? Опитай се да си направиш отмора и отдели малко време за оживление и разпъване. Само 20 секунди разпъване пред компютъра на всеки 20 минути могат доста да подобрят притока на кръв, оросяването и повишението на силата в тялото. А физическите извършения, даже при ниска активност, въздействат позитивно и на невротрансмитери като серотонина, който може да обезпечи и краткотрайно повишение на настроението.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР